Целта през следващия сезон е да стабилизираме Пирин. Това заяви на пресконференция в Пресклуб „България“ управителят на Пирин (Благоевград) Венко Попов, предаде репортер на БГНЕС.

Той сподели очакванията и целите на клуба през предстоящия сезон. „Добър ден на всички. Радващото за нас е, че си говорим само хубави работи до този момент и най-после в Благоевград се появи инвеститор, който Пирин заслужава. „Ще бързаме бавно“, както се казва. Тази година целта на клуба е да се стабилизира, да се утвърди във Втора лига и след това ще започнем да мислим за влизане в Първа лига. Подготовката започнахме нормално, не бяхме ходили последната година на подготовка, проведохме я това лято в Банско. Забавихме малко селекцията, хубавото е, че почиваме първия кръг, имаме седмица повече за подготовка“, започна той.

„Имаме нужда от нови футболисти, на българския пазар се намират малко трудно качествени футболисти - ще се съобразяваме с финансова рамка, при нас условията като за отбор от Втора лига са много добри. За наше съжаление, ще трябва да привличаме чужденци, което не е присъщо на Пирин, но се налага, за да бъдем конкурентноспособни. Тази година ще бъде преходна за нашия отбор, от спортно-техническа гледна точка се надявам да бъдем конкуретно способни на отборите, които имат амбици за влизане в Първа лига“.

Управителят на клуба коментира селекцията на благоевградчани за новия сезон, като не пропусна и школата на Пирин. „Пирин винаги има присъствие в българския футбол - това че отборът преболедува една година, не означава че няма присъствие. В момента 6-7 човека са наши рожби в националния отбор, а за стабилизацията на клуба от финансова гледна точка няма да бъде кратък процесът, „Ще бързаме бавно“, както вече казах. Здраво стъпили сме на земята, ще направим всичко постепенно. Ще търсим чужденци на определени постове, които не са имена, по-скоро, които може да си позволим – чужденци, по-добри от нашите момчета, от по-ниските дивизии на Западна Европа, разбира се. Имаме французи на проби, чакаме и бразилци да пристигнат. Нито един висококвалифициран чужденец не може да играе в България, камо ли във Втора лига, виждате, че те отказват и на отбори от Първа лига – надявам се трамплинът, който е при нас, да ги привлече до момента, в който произведем наши играчи, които да ги заместят“, каза Попов.

„Нашата школа работи от 2012 година насам - първият набор, който е изцяло изграден от нас – 2000 г, имаме четири човека от този набор в първия отбор. Надяваме се в следващите 3-4 години те да се обиграят и да дойдат следващите набори, за да бъдем конкуретноспособни на отборите от Първа лига с наши футболисти, което винаги е била целта на отбора. Имаме нужда от чужденци, по-качествени, за да се стабилизираме във Втора лига. Да подчертая, че нямаме амбиции да влезем в Първа лига през този сезон, надявам се да имаме отбор да атакува елиа през следващия сезон. Относно контролната среща вчера, треньорите изпробваха различни схеми на игра, искаха да видят и тези, които са на проби. Мисля, че като сравняваме вчерашния мач, сме конкуретноспособни на отборите с амбиции за влизане в Първа лига, което е успокояващо – по това време миналата година ЦСКА 1948 ни разгроми с 5:1, сега ни победи с 1:0. Мисля, че предвид тежките метеорологични условия, се получи един добър мач и за двата отбора“, добави той.

Попов изрази надежда, че публиката ще се завърне на стадиона и обяви, че в момента тимът търси нападател на трансферния пазар. „Ние никога не сме имали проблеми с осветлението – ние сме един от първите клубове с осветление, започнали сме лека-полека козметични проблеми, да не забравяме че стадионът е собственост на общината, така че и там сме вързани. Нито един стадион не може да се радва на тази публика, която беше едно време - надявам се да върнем няколко пъти повече публиката, просто трябва да направим така, че да ги върнем, като побеждаваме, да играят местни момчета, да се върнем в Първа лига и нещата ще се случат по-лесно. Категорично, търсим на този етап нападател. В България трудно се намират нападатели, знаете за Камбуров и на колко години е. Имаме 4-5 фуболисти, които са на проби и за момента ни удовлетворяват – не са нито много млади, нито много стари - 24-25 годишни, перфектна възраст. Ще търсим по-млади, за да може да ги използва повече и да са ни от полза, което и нашата цел за в бъдеще“, завърши той. /БГНЕС