Тимът на Пирин Благоевград се изкачи временно на първото място във Втора лига, след като надделя с 2:0 над гостуващия Хебър Пазарджик в първи мач от 16-ия кръг от второто ниво на футбола у нас. Головете за „орлетата” бяха дело на Станислав Манолев (45) и Орлин Старокин (86), а в от 33-ата благоевградчани играха с човек по-малко, след като Николай Бодуров предизвика сериозен скандал по време на мача, след като стана меле между футболисти, а опитният бранител опита да изрита и да наплюе съперник.

Това обаче не помогна на отбора, воден от Николай Митов да вземе нещо от визитата си и Хебър остана 6-и с 26 точки. Пирин е лидер с 35 и в серия от четири поредни победи, като е на три точки пред втория Локомотив София (32), който е и с мач по-малко.

След малко повече от половин час игра дойде и най-добрата ситуация за гол в мача. Юлиян Попев центрира отлично в наказателното поле към Спас Георгиев, който отправи удар, но Александър Любенов се намеси. Секунди по-късно "зелените" получиха нов шанс за гол, след като Николай Бодуров отправи шут, който обаче бе твърде слаб, за да затрудни стража на гостите.

Малко по-късно пък бранителят Николай Бодуров без изгонен с червен картон от рефера Димитър Буров и остави "орлетата" с 10 човека. Първо Бодуров удари с ръка съперник при единоборство в наказателното поле, а след това стана сблъскване с играчи на Хебър, след което опитният бранител опита да изрита в стомаха съперник.

Минута преди края на редовното време пък Станислав Манолев реализира гол за благоевградчани. Топката бе центрирана от ъглв удар и засечена с глава от Преслав Йорданв отблизо, но стражът на Хебър Любенов парира удара. Все пак кълбото отиде в Манолев, който нямаше как да сбърка пред опразнената врата от стража на тима от Пазарджик.

През втората част пазарджиклии приложиха териториален натиск срещу своя съперник, което беше и логично, след като Пирин трябваше да доиграе мача с 10 човека заради изцепката на Бодуров. Тимът на Николай Митов опита разнообразно да атакува вратата на благоевградчани, но отбраната на "орлетата" действаше много добре и удържаше устрема за гол на Хебър.

Четвърт час преди края на мача Пирин направи добра контраатака. Станислав Манолев подаде вляво за Юлиян Попев, който с левия крак изведе Преслав Йорданов зад гърба на отбраната на Хебър. Бившият нападател на ЦСКА шутира диагонално с левия крак, но не намери очертанията на противниковата врата.

В 84-ата минута Орлин Старокин вкара първия си гол в дебюта с фланелката на Пирин. Домакините направиха чудесна контраакция, след като Преслав Йорданов умело съхрани топката и прецизно я прекара с пас между двама футболисти на Хебър вляво за Старокин. Халфът на Пирин шутира с левия крак и прониза Любенов за 2:0.


FT / ПИРИН - ХЕБЪР 2:0

1:0 Станислав Манолоев (45)

2:0 Орлин Старокин (84)

Стартови състави:

Пирин: 99. Петров, 38. Дюлгеров, 71. Карачанаков, 13. Исуф, 44. Хендерсън, 31. Станоев, 18. Йорданов, 17. Георгиев, 11. Манолев, 5. Бодуров, 6. Попев

Хебър: 95. Любенов, 39. Хаджиев, 22. Тодоров, 14. Дичев, 18. Тонев, 19. Каракашев, 28. Янков, 8. Игнатов, 77. Хамдиев, 98. Търтов, 15. Петков