Първа лига се завърна с пълна сила. Цели два месеца българското първенство отсъстваше от ежедневието на футболните запалянковци и подновяването му се очакваше с нетърпение. 21-ия кръг от пролетния дял на шампионата предложи наслада за зажаднелите за футбол фенове. Станахме свидетели на резултатни двубои, а тук-там адреналинът взе връх и се стигна до неприятни сблъсъци между привърженици.

Кръгът стартира в събота с двубоя между борещите се за оцеляване в елита Етър и Септември, който предложи цели 6 гола и в крайна сметка завърши при равенство 3:3.

Равенството определено оставя горчив вкус в устите на „болярите”, които на полувремето водеха с три чисти гола срещу съперник, който не предложи никакъв отпор. На почивката очевидно при столичани настъпи промяна и в разстояние на по-малко от четвърт час Септември върна и трите попадения. Така треньорският дебют на Красимир Балъков начело на родния му клуб определено не мина по план, като „виолетовите” заемат  11-о място в класирането с 19 точки. Септември е 10-и с 24 пункта.

Февруарска лудост! Септември възкръсна мощно срещу Етър

Героят за Септември взе и шампанското от GONG.BG

Балъков: Съжалявам за хората, които дойдоха

Николай Митов: Свалям шапка на футболистите

Съботният ден продължи с много попадения в срещата между Верея и ЦСКА. Попаденията обаче бяха единствено на сметката на "червените", които своевременно подновиха битката за титлата с Лудогорец. Това е 15-та победа за водения от Стамен Белчев отбор от началото на кампанията. В същото време старозагорци претърпяха осма загуба в шампионата, като новият треньор на Верея Благомир Митрев дебютира начело на тима с много тежко поражение. Голмайсторът на "армейците" Фернандо Каранга вкара две от попаденията, а Енрике Рафаел, Роланд Алберг и Жан Бланко оформиха за крайното 5:0. "Червените" продължават да дишат във врата на "орлите" и са само на точка зад шампионите с актив от 50. Верея пък е 6-и с 31.

ЦСКА поднови битката за титлата с разгром над Верея

Каранга: Бих жертвал голмайсторския приз за титлата

Стамен Белчев: Хареса ми победата като резултат

Благо Митрев: Скоростните футболисти на ЦСКА направиха разликата

Черно море и Берое сложиха черешката на тортата в първия ден от уикенда с нови пет гола. Радослав Василев даде аванс за „моряците“ в самото начало на срещата, но още преди края на първото полувреме старозагорци направиха обрат след хеттрик на Педро Еуженио. Мартин Камбуров отбеляза в заключителните секунди на срещата и по този начин оформи крайния резултат. Черно море имаше надмощие в началните минути на срещата, но Берое успя да установи контрол върху развитието на мача след първия четвърт час и това донесе успех на старозагорци. Така Берое остава на четвъртата позиция в класирането с 37 точки, а воденият от Илиан Илиев варненски тим е 8-и с 25.

Светкавичен обрат на Берое порази Черно море

Педро Еуженио: Най-силният ми мач, откакто съм тук

​Александър Томаш: На мечти и амбиции сме големи​

Илиан Илиев: Резултатът лъже

Неделният ден не започна толкова ударно, като Локомотив Пловдив взе минимална победа с 1:0 над Пирин Благоевград на "Лаута". Единственото попадение в срещата реализира Димо Бакалов в 29-ата минута. Това беше и първи успех под ръководството на Бруно Акрапович за "смърфовете". Така Локо Пд размина Черно море в класирането и е 7-и с 26 точки. Пирин е 12-и с 19 точки.

Локо Пловдив се отпуши при Акрапович, с 10 души би Пирин

Акрапович: Играем мач за мач, след подготовката сме по-добре

Радуканов: Трудно ще ни е, не чакайте чудеса от нас

Лудогорец поднесе ново голово шоу срещу Славия в следобеда. Шампионите се завърнаха на победния път с разгром над "белите" от 4:1. Клаудио Кешеру откри резултата в 24-ата минута. Стефан Велев изравни в 33-ата минута. "Орлите" обаче бързо си върнаха преднината, като отново Кешеру бе точен за 2:1. Абел Анисе пък утрои за разградчани в 37-ата минута, а Вандерсон се разписа в 52-ата минута. Така възпитаницте на Димитър Димитров отново се настаниха на лидерската позиция с 51 точки, но са неотлъчно следвани от ЦСКА, който има 50. Славия е на 9-ата позиция с 24 точки.

С красиви голове Лудогорец се разправи със Славия

Димитър Димитров: Притесняват ме контузиите на Саша и Сисиньо

Клаудиу Кешеру: Забавлявахме се на терена

Загорчич: Трябва да изчистим грешките

​Неделният ден завърши с дербито между Левски и Ботев Пловдив. "Сините" постигнаха изключително трудна победа с 1:0 над "жълто-черните". Пламен Димов си отбеляза автогол в 88-та минута и по този начин подари победата на Левски. "Сините" са трети във временното класиране с 42 точки, а Ботев е пети с 32. 

Бивш "син" спаси Левски с нелеп автогол

Николай Киров: Трудно се говори след такава загуба

Пиргов: Тръгнах си от Левски с добри чувства, биха ни с рикошет

Прохазка: Не играхме добре, още се опознаваме с новите

Делио Роси: Със сигурност ще играем много по-добре

Мачът бе белязан със сблъсъци между агитките на двата отбора, както извън стадиона, така и в неговите предели, заради което се наложи намесата на органите на реда. Днес пък стана ясно, че футболните фенове са вилнели и в градския транспорт след края на двубоя. При инцидентите има задържани и пострадали, включително служител на реда.

Столичните полицаи задържаха 12 души преди Левски - Ботев

Футболни фенове вилняха в градския транспорт в София

В заведение на ул. „Черковна“ феновете започнали да хвърлят пиратки и грубо да нарушават обществения ред, след което се и сбили. От разменените удари са пострадали трима, които са откарани в болница. В полицейския арест са задържани двама участници в конфликта. При овладяване на ситуацията е пострадал и един от полицаите, който също е отведен в болнично заведение.

Днес ще се изиргае последния мач от 21-ия кръг на Първа лига. Витоша Бистрица посреща Дунав Русе в интригуващ двубой, в който и двата тима се нуждаят от задължителна победа. Бистричани са последни в класирането с едва 5 точки, а русенци са предпоследни с 15 точки - на 4 от 12-ия Пирин Благоевград.

Витоша приема Дунав в битката на дъното

Мачът помежду им е в понеделник от 17:30 часа. Можете да го гледате по DIEMA SPORT, PLAY DIEMA XTRA и GONG PLAY.