Витоша Бистрица записа едва втората си победа от началото на целия сезон, но тя се оказа напълно достатъчна тимът да продължи да се бори за оцеляването си. И да запрати във Втора лига коравия тим на Пирин. 

"Тигрите" надделяха с 2:1 в мач, белязан от скандален втори гол в тяхна полза, и така продължават битката за спасението си. Това ще се случи в още един бараж срещу втория в класирането на Втора лига Локомотив София в петък. 

Радко Мутафчийски откри за гостите от Бистрица с гол в 60-та минута с глава, а три по-късно Григор Долапчиев удвои, но след ужасяваща съдийска грешка. Тогава Петко Цанков намери тарана зад защитата, а той беше поне с метър в засада. Страничният арбитър вдигна флага си, но главният Станислав Тодоров, който беше избран за най-добър през 2017 г., не зачете решението му и позволи играта да продължи. 

Това позволи на Долапчиев да отбележи, въпреки че всички играчи на "орлетата" бяха спрели да играят. В 66-та минута пиринци намалиха и върнаха интригата чрез Костадин Ничев, но до края на двубоя така и не успяха да стигнат до равенство, за да се спасят и в крайна сметка Витоша с едва втората си победа този сезон и първа като гост, стигнаха още един бараж. 

След края на мача благоевградчани наобиколиха рефера Станислав Тодоров да му търсят обяснение за зачетения втори гол на Витоша, някои от феновете дори искаха да набият и страничния арбитър, но полицията предотврати ексцесиите. 

Мачът на стадиона в Благоевград започна равностойно, като и двата тима не искаха да рискуват с оглед на огромния залог за тях. Това донякъде облагодетелстваше "орлетата" заради преднината им от първия мач. 

Домакините рядко поглеждаха към противниковата врата, но пък първи имаха изгоден шанс да се разпишат в 12-та минута. Тогава Конър Хендерсън стреля директно от корнер и топката летеше опасно към далечната греда, но вратарят в последния момент реагира и изби. 

Постепенно гостите от Бистрица взеха инициативата и отправиха няколко опасни удара. Лъчезар Котев и Румен Гьонов пробваха удари от дистанция, но не успяха да намерят целта. Те имаха по-чистите ситуации в рамките на 60 секунди около половин час след началото на двубоя. 

Първо в 28-та минута Григор Долапчиев нахлу в наказателното поле и центрира успоредно на голлинията, където Михаил Петров трябваше просто да засече на празната врата. Той обаче не достигна до топката и Юлиян Попев изчисти. 

Още в следващата атака Петров можеше да се реваншира. Тогава топката стигна до него след постепенна атака и без забавяне стреля от над 25 метра. Кълбото летеше под гредата на Георги Георгиев, но той с вещина успя да избие. 

Постепенно пиринци се съвзеха от този шок и убиха устрема на съперника. Благодарение и на това повече чисти положения до почивката нямаше. А благоевградчани така и не отправиха точен удар към вратата на Витоша за първото полувреме. Така почивката дойде при нулево равенство.

В началото на втората част отново бистричани бяха по-активни, но отново нямаха късмет пред гола. В 49-та минута Ивайло Лазаров центрира успоредно на голлинията, но налитащият към топката Григор Долапчиев не можа да я засече навреме и я прати в аут. 

Последваха луди минути след изтичането на един час игра. Първо в 60-та минута Радко Мутафчийски откри резултата, след като засече перфектно едно центриране от фаул на Ивайло Лазаров и от точката на дузпата преодоля вратаря Георги Георгиев. 

Само три минути след това Витоша удвои преднината си и запрати в този момент "орлетата" със страшна сила към Втора лига. Но това тяхно попадение беше от чиста засада. Тогава Григор Долапчиев се разписа за 2:0. 

Тогава бившият таран на ЦСКА получи топката от Петко Цанков, но повторенията показаха, че е с много в засада. Реферите обаче не я видяха и му позволиха да отиграе, докато играчите на Пирин бяха спрели и чакаха флагът да бъде вдигнат. В интерес на истината страничният рефер го вдигна, но главният арбитър Станислав Тодоров не го зачете. И Долапчиев с лекота прати топката в мрежата. 

Още три минути по-късно Пирин обаче върна интригата с пълна сила. Тогава Конър Хендерсън центрира страхотно от пряк свободен удар и качи топката на главата на Костадин Ничев, който преодоля Николай Георгиев, за да намали резултата. 

Последваха няколко интересни ситуации пред двете врати. Първо Даниел Кутев се озова пред вратата на Пирин в 74-та минута, но не успя да насочи топката в мрежата след центриране на Долапчиев. 

Само две минути по-късно Анти Рениа намери Тодор Траянов в наказателното поле на нарисувана за гол позиция, но ударът му мина на сантиметри встрани от вратата. В крайна сметка гол не падна. 

До края на мача "орлетата" се втурнаха мощно напред, но натискът им беше хаотичен и не доведе до чисти положения. В крайна сметка те така и не реализираха второ попадение, което щеше да ги спаси и отпаднаха от елита.

В последните секунди Петко Цанков си изкара втори жълт картон за бавене на времето, но това не развали купона на гостите. Витоша Бистрица ще се бори за кожата си в бараж с Локомотив София, но определено това дойде след несправедливост спрямо Пирин. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Пирин: Георги Георгиев, Анти Рениа, Антон Костадинов, Конър Хендерсън, Костадин Ничев, Манол Чапов, Радослав Кирилов, Тодор Траянов, Тодор Паланков, Юлиян Попев, Методий Стефанов;

Резерви: Красимир Костов, Румен Сандев, Асен Крушовски, Димитър Митев, Любомир Цолев, Петър Кепов, Флорент Боджадж;

Витоша Бистрица: Николай Георгиев, Румен Гьонов, Радко Мутафчийски, Михаил Петров, Даниел Кутев, Петко Цанков, Лъчезар Котев, Григор Долапчиев, Ивайло Лазаров, Стефан Христов, Георги Ангелов;

Резерви: Християн Василев, Тодор Гочев, Венцислав Бонев, Кристиян Кочилов, Георги Амзин, Кристиан Узунов, Четин Садула.