Наставникът на Пирин Благоевград Милен Радуканов сподели, че мечтае в бъдеще да води отбор в груповата фаза на европейските клубни турнири. В предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT той коментира всички актуални теми около „орлетата“, като засега и предстоящия мач с ЦСКА. Радуканов сподели и своето виждане за българския футбол в момента.

„Емоциите минаха, девет месеца от първия ни мач. След силната пролет, имаше много положителни емоции. Сега нещата са по-лежерни, не сме така активни, по-трудно се случват нещата. Това е отражение на обстановката. Тя е по-трудна. Клубът Пирин има по-големи амбиции. В момента обстоятелствата ни принуждават да стоим на едно място. След добрата пролет, вместо да надграждаме, сега имаме същата цел като миналата година и тя се осъществява трудно“, започна Радуканов.

„З съжаление е лошо и за града, и за публиката, а обстоятелствата ни принуждават да работим в тази обстановка. Трудно се намират средства и добри играчи. Средствата са малко. Ако нещата бяха други, можеше да си позволим други условия, тогава щяхме да гоним други цели. За съжаление, в малките отбори ги има тези проблеми с парите. Когато започнахме подготовка юни, имаше забавяне, но всичко бе изчистено. Сега пак има забавяне. Шефовете правят всичко, клубът се издържа от общината, няма спонсори. Момчетата се стараят, няма интерес от обществеността и големите фирми и явно е трудно да се оправяме. Сигурен съм, че ще направят всичко, за да изчистят нещата. Така атмосферата е по-тягостна, сравнено, с когато се плаща навреме. Когато има забавяне, я няма тази мотивация. Когато всичко се изчисти, вече сме пропуснали няколко седмици, месец. Затова е важно всичко да върви равномерно регулярно“, добави специалистът.

„Трябва в такава ситуация да убеждавам играчите да работят за себе си, да са професионалисти, да идат в по-голям отбор. Към всеки се подхожда индивидуално. Не всеки може да приеме нещата. Но трябва да се оправяме в такава ситуация. Мисля, че засега това ни е мястото. Не можем да искаме повече“.

„За съжаление, всяка година в много клубове има такива моменти. Моят праг на търпимост е висок. Аз имам доста амбиции за себе си. Тук мога да надграждам, амбициран съм, мога да работя в такава ситуация. Когато нещата не са наред, се принуждаваш да връщаш назад. Ако искаш да се развиваш, трябва да работиш във всякаква обстановка. Треньорът трябва да взима трудни решения. По пътя, по който съм поел, винаги съм се раздавал на сто процента. Аз всеки ден казвам на играчите ми, че работя по начина, по който съм работил в ЦСКА в Лига Европа. Аз имам амбиции да се развивам и не мога да правя компромиси. Тази година се борим да не изпаднем и може да се каже, че целта е оцеляване. При друга ситуация, може да има други амбиции“.

„Не може да гледаме седмица за седмица. Гледаме да си изпълним целта, която сме си поставили, ако не работим професионално, няма как да стане“.

„С нас тренират шестима юноши от началото на сезона, в последните дни са девет. Разликата между юношеския и мъжкия футбол е голяма. Преходът е труден. Виждам, че по-опитните искат да се развиват повече, а не виждам това в младите. В техните глави нещата сякаш се случват по-лесно. Не се интересуват колко индивидуални тренировки прави един Роналдо. Ти ако от понеделник не се раздаваш всеки ден по час и половина, нямаш шанс в неделя. Онзи ден гледах младежките ни национални отбори – отстъпваме физически. Видяхме Мбапе каква физика има. Физически може и сам да работиш“, продължи Радуканов.

„Пропускат се много години. В последните години тактическото надиграване е много важно. Тези моменти се пропускат. Онзи ден видяхме разлика в класите между нас и Франция - както физически, така и технически. Компенсираме с битката на терена. Така е по цял свят. Само с това може да се пребориш“.

„Мисля, че се свиква с това. Това е действителността. При последните квалификации, отборът от 1994 година излизаше да се надиграва и да бие. Сега чакаме и искаме да излъжем другите. Онзи ден си мисля, че отборът от 1994 щеше да излезе да бие. Това са ни възможностите. Това е правилното, което сега се прави“.

„На мен силно впечатление ми прави дисциплината в играта. Опитваме се да играем по начина, по който иска треньорът. Затова и се получиха резултатите“.

„Оня ден гледах на живо мача и като се видях с колегите казах, че гледах умалено копие на нас срещу Лудогорец. Нямаме нужната класа да се надиграваме с по-класните играчи. Пролетта се надигравахме, сега сме предприели друга стратегия. Това са ни възможностите. Имам други виждания за играта, но на този етап това е най-доброто, което можем да направим“.

За предстоящия мач с ЦСКА, Радуканов заяви: „Ще се опитаме да изненадаме с дух, борба, себераздаване. Това ще е страхотен мач. Трябва да излезеш да се забавляваш. Там може само да спечелиш и да покажеш какво можеш. Да се докажеш кой си и да си защитиш името“.

„Имам само страхотни спомени от „Българска армия“ и като футболист, и като треньор. Като наставник взех Купа и Суперкупа. Вторият път пак помогнах на отбора. ЦСКА ми е дал много и аз съм дал много на отбора. Имам само респект. Липсват ми тези време. През 1992 година стъпих за първи път там. Джони Велинов, Трифон Иванов ме посрещнаха. Имах страхотни мигове. Добре работят сега, но мисля, че сега ЦСКА си стъпва на краката и му трябват още една-две години. Дотогава ЦСКА трябва да е там където му е мястото“, добави специалистът.

„Вижда се това развитие в ЦСКА през този сезон, събраха добри играчи, направиха добра сплав и битката за първото място ще е до последните кръгове. В Левски взеха добро решение с провличането този треньор. Тази година ще е по-трудно, но мисля, че през следващите две-три години Левски също ще е сред водещите. Левски и ЦСКА сега станаха по-силни. Лудогорец доказа, че е класа. Супер впечатляващо беше, че Луудогорец се надиграваше с Арсенал, с Реал Мадрид. Там се върши страхотна работа и мисля, че Лудогорец е водещият отбор в България в момента“, добави треньорът.

„Работи ми се и на мен в такава обстановка. Мечтая да водя отбор в групите на евротурнирите. Сигурен съм, че нещата ще си дойдат на мястото“, завърши Милен Радуканов.