Отборът на Царско село постигна изключително важна победа над Пирин Благоевград в мач от 30-ия кръг на efbet Лига. „Царете” се наложиха с класическото 3:0 и така запазиха шансове за оставане в елита чрез бараж.

В герой за домакините се превърна таранът Венцислав Христов, който реализира две от попаденията, а третото бе дело на Реди Каса, който пък се разписа от дузпа през втората част. Станислав Костов, който не е вкарвал за Пирин от 27-ми ноември миналата година, реализира след почивката, но попадението му бе отменено заради засада.

Пирин вече осигури оставане в efbet Лига и днес игра единствено за честта си. За Царско село срещата бе от изключително сериозна важност с оглед на резултата, който се получи в първия мач от днешната програма между Ботев Враца и Локомотив София. Срещата във Враца завърши без победител  - 1:1, а това означава, че Царско село и Ботев вече имат равен брой точки и ще водят люта битка за предпоследната позиция, която дава право на участие на бараж за оставане в efbet Лига. Двата тима се изправят един срещу друг още в следващия кръг, когато ще паднат много въпросителни около борбата за оцеляване. 

Антон Узунов
92 снимки

Първият удар по посока една от двете врати дойде в 6-ата минута на срещата. Нападателят на гостите Станислав Костов получи на границата на наказателното поле отдясно и пробва изстреля с външен фалц, който обаче не затрудни вратаря на домакините и излезе в аут. 

Резултатът в срещата бе открит в 11-ата минута. След много груба грешка на Николай Бодуров, който не успя да намери Дяков в центъра на терена, Пулиезе открадна топката и намери Венци Христов. Нападателят пое и напредна необезпокояван от никого, след което стреля от близо 25 метра фронтално срещу вратата и не сгреши. Христов реализира своя пети гол в последните шест мача за Царско село.

Голмайсторът на домакините отново показа своята класа в 19-ата минута, когато удвои за „царете”. След дълъг пас на десния фланг, Реди Каса овладя и с лекота се справи с Христофор Хубчев, преди да центрира в наказателното поле, където Христов овладя и без забавяне стреля в близкия ъгъл за 2:0.

Отборът на Стефано Макопи продължи да играе по-настоятелно и да бъде по-активният тим на терена. Домакините изцяло владееха инициативата, докато гостите от Благоевград продължиха да действат на контраатака. Шансовете им обаче бяха ограничени до минимум и трудно стигаха до наказателното поле на Ндиае.

Няколко минути преди почивката домакините стигнаха до пряк свободен удар на много удобна позиция пред  наказателното поле на Пирин. С изпълнението му се нагърби Реди Каса, който стреля много технично, но Янко Георгиев успя да избие със сетни усилия в корнер.

През втората част домакините видимо намалиха темпото, а това помогна на футболистите на гостите да погледнат по-смело към противниковата врата. Благоевградчани стигнаха дори до попадение в 59-ата минута, но то бе отменено заради много тънка засада. След центриране от фал, Станислав Костов засече от въздуха, за да прати топката в мрежата на „царете”. Положението бе преглеждано повече от две минути с помощта на ВАР, но в крайна сметка то бе отменено заради засада. Станислав Костов не е вкарвал гол за Пирин от 27-ми ноември миналата година.

Всичко в мача бе решено в 70-ата минута, когато домакините стигнаха до дузпа, която бе реализирана от Реди Каса. Николай Бодуров събори безкомпромисно Жереми Петрис в наказателното поле, а с изпълнението на наказателния удар се нагърби Реди Каса. Полузащитникът на домакините стреля силно, и въпреки че Янко Георгиев хвана ъгъла и докосна топката, коженото кълбо все пак влетя в мрежата за 3:0.

FT | ЦАРСКО СЕЛО - ПИРИН 3:0

1:0 Христов 11'

2:0 Христов 19'

3:0 Каса 70' (д)

еfbet лига, 30 кръг

Стадион: "Арена Царско село", София

Рефер: Владимир Вълков

Царско село: 22. Хамид Ндиае, 3. Мартин Кавдански, 4. Валентино Пулиезе, 7. Жереми Петрис, 10. Реди Каса, 15. Пиер Зебли, 16. Алесандро Копола, 19. Лукас Мартинс, 23. Мбуямба-Седрик Каломбо, 44. Николай Николаев, 91. Венцислав Христов

Треньор: Стефано Макопи

Пирин Благоевград: 21. Янко Георгиев, 73. Венцислав Бенгюзов, 19. Вячеслав Велев, 31. Красимир Станоев, 5. Николай Бодуров (К), 3. Петър Занев, 9. Преслав Йорданов, 18. Светослав Дяков, 29. Станислав Костов, 14. Стилиян Николов, 45. Христофор Хубчев

Треньор: Радослав Митревски