Днес една от най-големите легенди на Левски - Николай Илиев, става на 60 години. Освен че е най-резултатния защитник в клубната история (33 гола), той е и един от най-обичаните футболисти на "сините". От дете е в школата на Левски, а дебюта си в мъжкия отбор прави през сезон 1982/83 - само на 18 г. Бързо се утвърждава като титуляр с №5 на гърба, а сърцатата му игра го прави любимец на публиката. Феновете на "сините" никога няма да забравят два от головете му в Европа - срещу Щутгарт (2:2) и Милан при загубата на "Джузепе Меаца" с 2:5. 
 
Въпреки че бе защитник, Ники Илиев има само два жълти картона и нито един червен с екипа на Левски в 196 шампионатни мача. Истински джентълмен, чието постижение едва ли ще бъде надминато.  
 
За националния отбор изиграва 53 срещи, в които вкарва пет гола. Футболист №1 на България за 1987 г. Две години по-късно става първият българин в Серия А -  трансфериран е в Болоня срещу 1,5 млн. долара, а договорът с италианския клуб и днес може да се види в Музея на Левски. Заради серия от контузии има само 28 мача и 3 гола за Болоня. В чужбина е обличал екипите още на Херта Берлин и френския Рен. Част е от "златния отбор", който стана четвърти на Мондиал 1994.
 
След края на кариерата си на два пъти е част от управата на Левски, а през 2016 г. бе председател на Управителния съвет на клуба.