Иван Цветков от 10 дни тренира с Левски, след като подписа договор с този тим и напусна Пирин, където игра през пролетта. Той се съгласи да отговори на въпроси на Дарик радио по време на лагера в Правец. Футболистът разкри как се чувства в Левски, какви надежди има за представянето на отбора в Европа и в предстоящото първенство. Сподели и какво си е казал с новопривлечения холандец Сьорд Арс, спомни си за времето, когато е играл с Димитър Бербатов. С болка сподели мнението си за случващото се с Пирин и отправи пожелание към „сините” фенове, които ще радва занапред.

„Чувствам се тук добре”, категоричен е Иван. „Всичко върви нормално, по план. Надявам се и така да продължава. Аз не бях водил подготовка преди да заиграя за Пирин, но аз не съм спирал да играя футбол. За мен е нормално да играя футбол дори и да не съм в нито един отбор.”

Добре ли е, според Цветков, че в Левски ще има холандска група от футболисти, към която принадлежи и той, що се отнася до паспорта му?

„По принцип няма значение откъде ще са футболистите”, счита нападателят. „Дали ще са от Холандия, Белгия, Германия, Италия или Испания, няма значение. Въпросът е да са добри. В Левски футболистите винаги са били добри и винаги ще бъдат добри. Иначе няма значение откъде са.”

Каква е историята за холандското гражданство на Иван Цветков?

„Аз от 2003 година съм холандски поданик”, споделя Иван. „Бях принуден да си върна българското гражданство. Имаше две, три условия, при които можех да си запазя българския паспорт, но аз нямаше как да отговоря на тези условия и затова бях принуден да върна българския ми паспорт.”

Дали има проблеми да си върне българското гражданство и дали това му е пречило да е национал?

„Няма нищо такова, че ако имах български паспорт щяха да ме поканят в националния отбор”, заяви Цветков. „Опитах по-миналата година, но документацията по възвръщането на гражданството е много сложна и трябва много време. Оттогава не съм правил опит.”

В Левски дойде поредният холандец. Дали Иван е успял да поговори с него и да го запознае със ситуацията?

„Говорих с Арс малко, някои работи му ги казах”, сподели Иван. „То и аз съм нов и не знам много работи от българското първенство и по принцип от България.Вкарал е много голове в Холндия. Познавам го по име. Но не си спомням да съм играл срещу него. Срещу другите двама, Мюлдер и Грийн, съм играл, но срещу Арс нямам спомени дали съм играл. В Холандия футболът е по-различен. Играе се много по-отворено и се вкарват много повече голове. Надяваме се да вкарва много.”

Иван Цветков е много техничен и на няколко пъти в тренировъчните игри заформи дует с Христо Йовов, с когото показаха колко красива игра е футболът.Приятно ли му е да играе с футболисти, които я умеят играта?

„Е, спор няма, че ми е приятно”, откровен е Цветков. „Йовов е опитен, много добър футболист е. Знае как да се движи, как да подава, кога да подава.”

Стигнахме и до периода, когато Иван Цветков е играл в Пирин с Димитър Бербатов. Какво си спомня оттогава?

„Като юноши сме играли много с Бербатов заедно в Пирин”, спомня си Иван. „Имаме и разлика в годините, но аз играех в неговата група. Заедно играехме напред. В училище сме играли заедно. Имаме много мачове като юноши заедно.”

През пролетта Иван Цветков се разписа във вратата на Левски като играч на Пирин. Дали тогава си е мислил, че ще облече „синия” екип? „Не, категоричен е Иван. Във футбола ситуацията непрекъснато се променя.”

„Няма какво да чакаме, а да играем и да показваме какво можем”, счита Иван Цветков. „В Левски целите са ясни, няма какво да ни ги казват. Напрежение винаги ще има, независимо в кой отбор си. В Левски борбата винаги е за първото място и е нормално да има напрежение, но пък играеш с по-добри футболисти и тогава винаги е по-лесно. Сигурно първите три отбора от последното първенство ще се борят за титлата и през следващото.”

Захващайки темата за Пирин, Иван показа,че му е болно за това, което се случи с родния му клуб.

„Не очаквах и аз така да се случи с Пирин”, тъжен е Иван. „За съжаление се случи най- лошото. Кой знае кога Пирин ще се върне пак в А група? Някои хора знаят какво стана и какво направиха с Пирин. Не искам да казвам кои са тези хора, но те се подиграха с миналото и бъдещето на Пирин. Болно е на всички, които обичат този отбор.”

Иван Цветков не от приказливите, но каза и няколко думи за Александър Башлиев, с когото дойдоха заедно в Левски от Пирин.

„ Преди да отида в Пирин не го познавах въобще”, заяви Иван. „За тези няколко месеца вдигна много нивото и игра много добре там и се надявам и тук да играе така.”

Иван Цветков при представянето му като футболист на Левски бе споделил, че облича „синия” екип и заради феновете на тима. Какво би им казал сега, когато „синята” общност чака успехи в евротурнирите, първенството и турнира за Купата на България?

„Нормално е феновете ни да очакват от нас титла и купа, заяви Цветков. Ще трябва да направим всичко възможно да им ги дадем. На тях мога да им кажа да подкрепят отбора при каквато и да е ситуация.”