Председателят на Комисията за ред и феърплей към БФС – генерал Васил Василев, заяви, че са поискани докладите на длъжностните лица на мачовете от 28-ия кръг на А група Локомотив Пловдив - Вихрен и Пирин - Ботев Пловдив.

„Разгледахме случаите от последния кръг. Искаме от комисията за организиране на състезанията да ни изпратят докладите на длъжностните лице. Изпрати ли сме писмо до полицията на двата града, защото може да имат сигнали. Ако намерим и най-малкото съмнение за неетичност или манипулативна игра, сезираме Върховна касационна прокуратура. В този момент има само публикации в медиите, но нямаме доказателство, на което да стъпим”, каза Василев на излизане от днешното заседание на комисията.

Той допълни, че за мача Ботев - Беласица комисията е била сезирана от медия и въз основа на това материалите са изпратени до Софийска градска прокуратура. „Ние нямаме право да наказваме. Такава ни е структурата. Може само да сезираме компетентни органи. Ние сме обществена организация. Нито може да разпитваме, нито може да обискираме, нито може да слагаме мероприятия на телефони. Над 7-8 случая сме сезирали прокуратурата. Чувстваме се безсилни, че не може да вземем нещата в наши ръце и да отсечем – наказваме, изваждаме и т.н.”, коментира Василев.

Той призна, че ще бъдат разглеждани единствено мачовете от последния изигран кръг, като не са били коментирани срещи от предишни кръгове.

Освен тези два мача, комисията е разгледала поведението и изказванията на футболен президент, като събраните материали, ще бъдат предоставени на Дисциплинарната комисия, която ще вземе решение за евентуални наказания. „Президенти на футболни клубове, които са отправили немотивирани обиди към българския футбол. Ние препоръчване на Дисциплинарната комисия да вземе решение. Приложили сме материали, които да бъдат гледани”, каза Василев.

Според информация на Гонг единият от случаите е свързан със собственика на Левски Тодор Батков.
„Темата „черно тото” не е разглеждана. В момента текат разследвания от прокуратурата и не е работа на нашата комисия да говорим за това”, допълни Василев.

Освен това комисията е разгледала жалба от Бдин Видин за недобросъвестно съдийство, както и случая между отборите на Септември Симитли и Витоша Бистрица от последния кръг във В група.