Съвместна публикация на в-к "Стандарт" и Gong.bg

60, 31, 13 - що е то? Няма как да не се досетите. Това са щастливите числа за ЦСКА. 31-вата титла вече е факт, съвсем навреме за 60-годишния юбилей на "червения" гранд. Фаталното число 13 пък е разликата от вечния съперник Левски. А тя обуславя напълно заслужената констатация -ЦСКА празнува в сезона на нулите за Левски.

Цял сезон "армейците" водиха в класирането. До един момент ги критикуваха, че печелят, без да играят нищо. В крайна сметка и вечните критици на тима от Борисовата градина замлъкнаха пред фактите, синтезирани в онези три числа, с които започнахме. Мъничката глътка горчивина за Стойчо Младенов и компания бяха празните трибуни на стадиона на Ботев и отсъствието на атмосфера за спечелената титла, но и това ще стане. А победата с 3:1 си е победа. Каквото и да говорим, откъдето и да погледнем, шампионските лаври за ЦСКА са неоспорими и тук е мястото да поздравим всички в червено, които постигнаха този успех. Оттук до края на сезона за ЦСКА има само един мач - този с Левски, а след това - размисли за скок в Шампионската лига.

За Левски също остава само един мач - този с ЦСКА
Само с победа в него може да бъде спасена мъничко тази нулева година за "сините". И от нулева - без титла, без купа и без Европа, тя да се превърне в 0, 1, ако трябва да следваме езика на цифрите и по отношение на другия гранд. Ако ли не, нулите в графата "успехи" за Левски ще се увеличат с още една, а победите над вечния съперник винаги са били важни почти колкото титлата. Да припомним, че през есента ЦСКА победи...

Така че фаталната разлика между първия и втория, която виждаме в класирането три кръга преди края, може да хвръкне още повече към Космоса или малко да се приближи до земната атмосфера. В единия случай ще регистрираме нов червен шамар, а в другия - малка "синя" утеха, което все пак си е нещо в сезона на нулите.
А иначе в Бургас Херо се зарадва най-много на победата с 2:1 над Левски. Нека сега някой пак да каже, че неговият Черноморец не се напъвал срещу отбора на сърцето му.

Извън вечните "червено-сини" радости и мъки, които обикновено вървяткато скачени съдове, първенството си е интересно.

Всеки се бори за нещо - един за зона УЕФА, друг за "Интертото", трети да се спаси от изпадане. Много интереси, много преплетени съдби и никой не дава никому нищо даром. Грешка, май Локо (Сф) дава, в случая третото място. Не че го прави нарочно, но в момента толкова си може. Цяла пролет "червено-черните" приканват зорлем конкурентите си да им вземат бронзовото евромясто. Свободното падане продължи и срещу Пирин скатастрофалното домакинско 0:3 срещу Пирин. Цяло чудо е, че Локото всеоще е на третата позиция, но е по-вероятно да я загуби до края и да трепери за Европа.

Литекс и Славия също направиха страшно много грешки през това първенство и сякаш също не искат пустото трето място, а не е така. Ловчанлии изиграха генералната репетиция за купата срещу Черно море и язагубиха с 1:2. Вместо коментари за напечения двубой край морето след него пак се стигна до заяждания за това, къде да се играе финалът. В България сме царе на дребнотемието. Въпросът е да се намираме на приказка.

Сякаш, ако мачът не е на стадион "Васил Левски", а в Сливен или Бургас, от Варна ще потеглят десетки хиляди фенове. Само да отворимедна скоба, че в Англия не само всеки финал, но и всеки плейоф запреминаване в по-горна дивизия например се играе на "Уембли", а на трибуните зад участниците седят поне по трийсетина хиляди фенове. Независимо дали говорим за Манчестър Юнайтед, Кардиф Сити или Барнзли. Но къде съм тръгнал да сравнявам милата ни татковина с родината нафутбола...

Извън странната битка за зона УЕФА, изведнъж най-неочаквано се оформи и битка за зона "Интертото". Уж никой не искаше да играе в този турнир, асега след всеки кръг кандидатите никнат като гъби. Славия, Пирин, Черноморе (всъщност има ли кой официално да каже имат ли варненци наказание от УЕФА?). А може и други да се появят измежду потенциалните неудачници в другата зона. Причината е ясна - благоприятният жребий, който щепротивопостави българския представител най-напред вероятно на словенци, а после на швейцарци.

И така да се премине в по-горен европейски клас. Винаги се сещаме тогава, когато ни щукне. Обикновено в последния момент. Добре поне, че от догодина тотаджийският турнир отпада, а с това ще отпаднат и дилемите пред българските клубове.

Отпада официално засега и Видима Раковски, но от "А" група. Марек същосе е запътил надолу със страшна сила. Този път със загуба 0:3, може биза леко разнообразие. Вероятно и Беласица. Останаха три кръга. Разбрахме кой печели титлата, но има още доста интересни неща за научаване.